Ronald de Vos

Ik ben geboren in 1960, met 16 jaar spreken we over 1976.

Ik woonde op Aruba en zat in 3 VWO van Colegio Arubano. De schooldag startte om 7.00 uur tot uiterlijk 13.00 uur. Elke middag was je vrij. De leraren rookten nog in de klas, dat is iets wat je je nu niet meer voor kunt stellen. Op het schoolplein werden drie talen gesproken, Nederlands, Engels en Papiamento en vaak door elkaar en iedereen begreep elkaar. Alle leerlingen droegen verplicht het schooluniform.

Sport, heel veel sport
Ik was altijd wel op het voetbalveld te vinden en heb zelfs meegetraind met een competitieteam, maar mijn ouders vonden mij te jong. Naast voetbal turnde ik. De lenigste was ik niet, maar ik had wel veel inzet. Alles bij elkaar heb ik ruim 2 jaar wekelijks getraind op de brug, de ringen, noem maar op.  Het water had ook een grote aantrekkingskracht en wat ik het leukste vond, was toch wel waterskiën en duiken. Voor de kust lag een scheepswrak, waar je naar toe kon. Het water in de Caribische zee is heerlijk van temperatuur en enorm helder, zodat je onder water echt ver kunt kijken.

Toppop kijken
Op Aruba waren ook de Nederlandse mariniers gevestigd en mijn ouders hadden daar een aantal kennissen en vrienden. Wij mochten vaak mee om daar naar Toppop te kijken en soms ook wat anders wat uit Nederland gestuurd werd. Tv-kijken deden we verder niet en ik kan me eigenlijk niet herinneren dat we thuis een toestel hadden.

Mijn leven was anders
Op school was ik best actief en absoluut haantje-de-voorste. Iedereen kende mij, want ik pakte mijn podium. Zo presenteerde ik de jaarlijkse schoolkoninginverkiezingen. De winnaressen van onder- en bovenbouw mochten meedoen in de carnavalsoptocht. Zelf heb ik meegedaan met een mister verkiezing, voor de leut, maar werd uitgeroepen als Mister Populair. Dat jaar hebben we met de klas hard gewerkt om met elkaar op vakantie te gaan naar Curaçao. Het was een geweldige week. Het jaar daarop gingen we twee weken naar Venezuela.

Andere activiteiten
Om 7 uur is het donker op Aruba. Feestjes begonnen dan ook om half 8, want klokslag middernacht moest iedereen thuis zijn. Er was bijna ieder weekend wel een feestje en zo heb ik leren dansen, niet alleen disco, maar ook met Caribische bewegingen, maar nooit optimaal. Zoiets zit in je bloed, of niet dus. Met een vriend maakte ik eens per week een radioprogramma. We draaiden alleen Nederlandstalige muziek. Tjonge wat een lol hebben we daarbij gehad. Ook hielp ik mee met de bouw van ons huis, Zo leerde ik metselen, stukadoren, waterleiding en stroom aanleggen en alles wat met de bouw te maken had. Om wat centen te verdienen had ik een aantal adressen waar ik de tuin bijhield en auto’s waste. Want ook ik moest mijn sigaretten zelf betalen.

Als je dit zo leest snap je dat ik met veel plezier terugdenk aan mijn 16e levensjaar. Geen brommer, want Aruba is klein, ongeveer even groot als Texel. Ik had geen tijd voor de meisjes, of andersom, zij hadden kennelijk geen tijd voor mij, want ik had ik veel last van mijn jeugdpuisten.