Op een mooie zomerochtend wordt Ineke wakker, ze heeft pijn in haar rug die uitstraalt naar haar benen. Als ze opstaat pakt ze haar rollator, loopt naar de badkamer met de aangepaste douche en een uurtje later zit ze tevreden aan het ontbijt, klaargemaakt door haar verzorgster Suzan. Zij heeft haar geholpen met douchen, aankleden en haar medicijnen. Ineke woont in Nederland.
Diezelfde ochtend wordt Mariam wakker. Zij heeft ook pijn, maar geen rollator, aangepaste douche, pijnstillers of verbandmateriaal en ook geen verzorgster. Zij moet wachten tot een van haar buren vandaag tijd heeft om haar te helpen. Ze woont in Oekraïne.

Hulp is onderweg
Wat Mariam niet weet is dat er hulp onderweg is. Vanuit Krimpen aan de Lek is weer een grote bestelbus met allerlei medisch materiaal vertrokken naar Oekraïne. Materiaal zoals bloeddrukmeters, insuline/spuiten/naalden, verband én een rollator voor Mariam. Dit alles is geschonken door Nederlandse donateurs die het zelf niet (meer) nodig hebben en het bij de OostEuropa Zending in Krimpen aan de Lek gebracht hebben.

Matthias van der weide samen met Ria Verdoorn van de medische afdeling

Zomaar twee vrouwen die duizenden kilometers van elkaar wonen. Ze hebben hetzelfde probleem maar ervaren op een heel verschillende manier wat medische hulp, of het gebrek eraan, kan doen…

De handen van vrijwilligers maken het werk lichter
De medische afdeling van OostEuropa Zending, Medical Relief, is elke dag dankbaar voor de vele giften die zij krijgt in de vorm van medische artikelen. Vaak hoeven die hier niet meer  gebruikt te worden maar zijn nog wel goed bruikbaar. Een aantal dagen per week is vrijwilligster Ria Verdoorn bezig met het uitzoeken en verzendklaar maken van o.a. incontinentiehulpmiddelen, verbandmiddelen en moeder-en-kind materiaal. Elke keer is ze weer verbaasd, maar ook dankbaar voor alles wat weer gegeven is.

Matthias van der weide samen met Ria Verdoorn van de medische afdeling

Zij heeft vandaag dozen ingeladen voor Albanië dat recent door een aardbeving werd getroffen. Er is veel schade en voor het eerst vroeg een Staatsziekenhuis aan ons kantoor daar rechtstreeks om hulp.

Duurzaam onderkomen
Intussen is de bungalow van de OostEuropa Zending een duurzaam gebouw geworden. De dakrenovatie is klaar, er is vloerisolatie en vloerverwarming aangelegd. De bekabeling is bijna geheel vernieuwd, zodat de zonnepanelen op het dak van het hoofdgebouw ook de bungalow kunnen voorzien van elektriciteit. Aan de zijkant is een geweldig terras gemaakt en binnen heeft elke werkkamer een frisse kleur gekregen. De administratie en het management verhuizen binnenkort hiernaartoe. Ook worden hiervandaan asielzoekers in Krimpen aan de Lek geholpen met raad en daad.

Nieuwsgierig geworden of meewerken? Neem dan contact op met Gert-Jan Heine: 0180521966, of Matthias: 06-53883103.
Voor info, zie www.oosteuropazending.com