Leny de Smit

Mijn geboortejaar is 1960, in 1976 was ik 16 jaar.

Ik ben op zondag 17 Juli geboren in Rotterdam West, op zolder bij mijn oma in de Kleine Visserijstraat. Het was een stralende dag, 33 graden.

Heb je nog wat gevangen, Piet?
Mijn vader was uit vissen dus die was er niet bij. Tja en in die tijd had lang niet iedereen telefoon thuis, laat staan een mobiel, dus mijn vader wist van niets. Toen hij thuis kwam riep mijn oma: “Heb je nog wat gevangen, Piet?” “Nee, niets gevangen”, was zijn antwoord. “Nou” riep oma enthousiast, “wij wel, dus kom maar gauw hier”. Enfin, dat was ik dus.

Echtscheiding, dat komt aan bij kinderen
Ik ging op vrijdagavond en de zaterdagen werken in de viswinkel van Stef Allard in de Zwart Janstraat toen ik 13 jaar was. Natuurlijk, ja ik weet het, ik was veel te jong, maar ik leek toen veel ouder. En laat ik nou geen vis lusten. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 10 jaar was. Dat was heftig om mee te maken en ik snap dus maar al te goed wat het met kinderen doet als hun ouders uit elkaar gaan.

Naar Bleskensgraaf
Op mijn 15e ben ik bij mijn vader gaan wonen in de Zwaluwstraat in Bleskensgraaf, een echt christelijk dorp waar de SRV-wagen nog aan de deur kwam voor de boodschappen. Ik ben niet gelovig opgevoed, maar ben het later wel geworden, Dat kwam overigens niet doordat ik in dat dorp woonde want mijn geloof is pas veel later gekomen.

Mijn 16e, dat jaar vloog voorbij
In Bleskensgraaf heb ik een leuke tijd gehad al was het niet lang. We gingen altijd naar de boer om kaas en eieren te halen, er was een supermarkt die Theo van Zessen heette. Mijn vader was bevriend met de eigenaar. Ik weet nog dat we met een hele groep in de loods chocolade bonbons moesten inpakken en kerstpakketten klaar maken. Geweldig zoveel chocola en daar verdween er natuurlijk wel eens een van in mijn mond. Gelukkig heb ik dat nooit meer afgeleerd.

Haal jij Viktor effe
We hadden een hond die Victor heette. Het was nogal een opstandig typje, vooral als de postbode kwam. Hij heeft het wel eens gepresteerd om dwars door de ruit van de voordeur te springen. Tja en dan moesten ik weer achter hem aan. Hij was dan altijd terug te vinden in het weiland tussen de koeien, en zie hem dan maar eens te vangen. Ziet u het voor zich? Een soort slapstickfilm waarin ik dansend tussen de koeien door en springend over de koeienvlaaien achter die hond aan rende.

Na een jaar al weer terug naar Rotterdam
Ik kende niemand in Bleskensgraaf, en reed in die tijd elke ochtend vroeg met mijn vader mee naar Rotterdam om naar school gebracht te worden. Mijn vader had een bliksembeveiligingsbedrijf in Rotterdam. RAB heette het, Rotterdams Aardings Bedrijf. Ik heb dus maar kort in Bleskensgraaf gewoond, want na een jaar verhuisden we naar Hillegersberg.

Voor je ’t weet is je jeugd voorbij
Ik ben heel jong, veel te jong, getrouwd vanuit Hillegersberg. Ik was pas 17. We kenden elkaar al vanaf dat ik 13 was, dus ik heb geen spannende verhalen over vriendjes. We gingen niet vaak uit, maar soms nog wel naar de disco op het Stadshuisplein in Rotterdam. Ik was wel gek op brommers en motoren, maar had er zelf geen.

Het is allemaal goed gekomen.
Ik deed een avondopleiding Kappersvak naast mijn dagelijks werk. Ik knipte al vanaf heel jonge leeftijd mijn poppen en het haar van mijn zus. Het zat in de genen, want mijn tante, de zus van mijn moeder, had ook een kapsalon. En de zus van mijn oma was vroeger ook kapster. Later opende ik mijn een eigen kapsalon: Flitzer aan de Provenierssingel. Op dit moment werk ik als haarstyliste aan huis. Ik heb nu voor de 3e keer de Gouden Award gewonnen in Capelle aan den IJssel.