Heen en weer en nog een keer!

Heen en weer en nog een keer!
“Heeft u het zich al gerealiseerd wat het zeggen wilt, dat de pont over enkele dagen niet meer zal varen. Dat zich op de Lekdijk te Krimpen aan den IJssel en op de Nijverheidsraat te Capelle aan den IJssel geen file auto’s meer staat te wachten om overgezet te worden? En dat er ook geen veerman naar je toekomt om zijn tol te heffen”? 

Dat stond in de IJssel- en Lekstreek van oktober 1958: De brug bijna open!
Een pakkende kop bij het artikel: ‘Na 75 jaar geen Van der Ruit meer’. Zijn veer, het is al eeuwen oud.  Napoleon is hier al eens overgezet en ook andere vorstelijke gasten met roeiboot of pont. De grootvaders van de gebroeders Van der Ruit namen het vijfenzeventig jaar (vóór 1958) over van Jan Noorlander en daarvoor behoorde het veer aan gemeente Gouda!

Nieuwe tijden, nieuwe oplossingen. De pont was weg, de brug die kwam. De polder werd nu echt ontsloten: de burgemeester van Rotterdam verwelkomde Krimpen in de Rotterdamse regio. Nu jaren later: de brug volstaat niet meer. Op zoek naar weer nieuwe oplossingen? Op de plaats van het ‘Veer van de Ruit’ staat een nieuw gebouw met herkenbare kenmerken van ‘Het veer van toen’. Als Historische Kring vertelden we onlangs ‘Het verhaal van toen’ aan de ‘Nieuwe bewoners van nu’.

Marco Oosterwijk, Historische Kring Krimpen