Home Homepage EDS : Ehlers-Danlos Syndroom

EDS : Ehlers-Danlos Syndroom

1
EDS : Ehlers-Danlos Syndroom
Suzanne de Bruin en Corien Delger

Gaat het over toegankelijkheid, dan is er nog veel te doen
Corien Delger en Suzanne de Bruin hebben het ‘Ehlers-Danlos Syndroom’. Dit is een aandoening waar ongeveer 3000 mensen in Nederland aan lijden. Het is een ziekte die vaak niet wordt begrepen, omdat voor de patiënt de ene dag niet de andere is. Toch zetten Corien en Suzanne zich in voor de maatschappij: ze zijn ‘ambassadeur mobiliteit’ voor de gemeente Krimpen aan den IJssel.

EDS is een ongeneeslijke erfelijke aandoening, waarbij het bindweefsel in het lichaam extreem rekbaar is. Dit geeft klachten aan allerlei gewrichten en organen waarin bindweefsel een belangrijke rol speelt. Iemand met EDS kan de ene dag lopen en moet de volgende dag in een rolstoel zitten.

Voor de buitenwereld is dat onbegrijpelijk, dat snappen Corien en Suzanne best. Suzanne: “Mensen buiten zien je op de goede momenten. Voor familie en partner is het heel moeilijk. Het is voor hen altijd de vraag hoe ik eraan toe ben.” Ook voor Corien geldt dit. De druk van het leven met een beperking, wordt door het hele gezin gevoeld.

Regel jij het, dan ga ik mee
Toch is het voor Corien geen optie om thuis te zitten. Op goede dagen gaat ze er in haar rolstoel op uit en dat bracht haar ertoe om de toegankelijkheid voor mindervaliden onder de aandacht van de gemeente te brengen. Corien: “In 2016 maakte ik burgemeester Vroom attent op de toegankelijkheid. Zijn voorstel was: “Als jij het regelt, dan ga ik mee”. Drie maanden later reed ik in mijn rolstoel, samen met de burgemeester en toenmalig wethouder Oosterwijk door Krimpen om de toegankelijkheid te testen. In 2017 werd ik benaderd om ambassadeur mobiliteit te worden. Er bleek veel te doen, meedenken over de mindervalidetoiletten in winkelcentrum De Korf, de herbestrating in de wijk, noem maar op. In 2019 heb ik Suzanne erbij gevraagd, want voor mij alleen werd het teveel. Soms lijken voorzieningen goed geregeld, maar in de praktijk kunnen invaliden bijv. de toiletdeur in De Tuyter niet openen of de helling bij het Raadhuis niet nemen.”

Wij willen graag gezellig meedoen, maar dat moet wel kunnen
Wij kunnen ook ondernemers en winkeliers adviseren, zodat wij de winkel in kunnen of met familie ergens kunnen gaan eten. Wij zijn toch een behoorlijk grote groep en die willen zij niet missen als klant. Met het inclusiviteitskeurmerk van Krimpenwijzer kan een bedrijf zich onderscheiden en meehelpen aan een stukje bewustwording.

Kijk op www.krimpenaandenijssel.nl voor alle ambassadeurs voor een inclusieve samenleving, of neem met KrimpenWijzer (0180-517 590) en vraag naar Roos van Esch.

 

1 REACTIE

Comments are closed.