Scheiden doet lijden!

Marie had in de loop van de jaren een aanzienlijke overwaarde van haar appartement opgebouwd toen zij op latere leeftijd Piet ontmoette. Het was tussen hen liefde op het eerste gezicht. Na een tijdje op twee adressen gewoond te hebben, besloot het stel dat zij klaar waren voor de grote stap: samenwonen en samen een huis kopen. Marie verkocht haar huis en ontving daarvoor een overwaarde van €300.000. Samen met Piet kocht zij een appartement van €700.000. Marie investeerde de overwaarde in de aankoop van het nieuwe huis.

Eerst naar de notaris
Bij de notaris lieten Piet en Marie vastleggen dat mochten zij uit elkaar gaan, Piet aan Marie de helft van haar geïnvesteerde overwaarde (€150.000) vergoedt. Zij vroegen nog aan de notaris waarom Piet dan slechts de helft zou moeten terugbetalen. Het antwoord was dat zij voor de helft eigenaar is en dat de andere helft van de door Marie geïnvesteerde €300.000 op het deel van Piet betrekking heeft.

Goed advies toch maar opvolgen
Bij de ondertekening drukte de notaris hen nog op het hart dat, mochten zij in de toekomst willen gaan trouwen, zij eerst huwelijksvoorwaarden zouden moeten maken om te voorkomen dat automatisch tussen hen de ‘beperkte gemeenschap van goederen’ zou ontstaan. In dit systeem worden in principe alle bezittingen, maar ook alle schulden die tijdens het huwelijk worden verkregen, gemeenschappelijk en blijven de voorhuwelijkse bezittingen en schulden privé. Een paar jaar later gaan Piet en Marie inderdaad trouwen, maar het advies van de notaris slaan zij in de wind. Helaas voor Piet en Marie behoren zij ook tot de 39 % van alle echtparen die gaan scheiden.

Gebakken peren
Het huis wordt verkocht. Marie verkeert in de veronderstelling dat zij het eerder genoemde bedrag van €150.000 terugkrijgt. Helaas krijgt zij nog maar de helft daarvan, dus €75.000, terug. Dit komt doordat de schuld van €150.000 die Piet aan Marie heeft, ook in de gemeenschap van goederen is gevallen en daardoor dus nu gehalveerd is tot €75.000. Had Marie dit kunnen voorkomen? Ja, door voordat zij gingen trouwen naar de notaris te gaan en huwelijksvoorwaarden te laten maken.

De moraal van dit verhaal: ga dus voordat u gaat trouwen bij de notaris langs voor informatie over de gevolgen van de gemeenschap van goederen!

Eerdere artikelen kunt u nalezen op www.rznotarissen.nl

Mr B. Zwaveling, notaris te Capelle aan den IJssel, thans notaris bij Rijnvis en Zwaveling Notarissen,
voorheen notaris bij Lint Notarissen

info@rznotarissen.nl
www.rznotarissen.nl

Lees ook ons artikel over schenken

Vestiging Krimpen aan den IJssel Vestiging Capelle aan den IJssel
Notaris mr. R.R. Rijnvis Notaris mr. B. Zwaveling
Expeditieweg 1 Kanaalweg 5
2922 HN Krimpen aan den IJssel 2903 LR Capelle aan den IJssel
(parkeren Nachtegaalstraat 1) Parkeren achter het kantoor
Tel: 0180 – 82 02 20 Tel: 010 – 44 222 33