Home Andere gemeenten AVG, hoe te handelen

AVG, hoe te handelen

1
AVG, hoe te handelen
Adeny Van Engel/Legal
Adeny van Engel

AVG, wat mag ik met mijn beeldmateriaal?
Bijna dagelijks maken we foto’s en filmpjes. Je bent op een festival, in de dierentuin, op een kerstmarkt noem maar op. Meestal zijn dit drukke plaatsen en dan kun je niet voorkomen dat er ook andere mensen op staan. Vaak plaats je de foto’s of filmpjes gelijk op je sociale media. Mag dat?

Privé OK, maar …..
Als er andere mensen op de foto of film staan en die hebben geen toestemming gegeven, dan kun je hun privacy aantasten. Foto’s en filmpjes maken en publiceren mag daarom niet zomaar. Zodra mensen herkenbaar in beeld komen, zijn het persoonsgegevens en dan geldt de Privacywet. Maak je de foto of film voor jezelf, dus privé, dan geldt de Privacywet niet. De voorwaarde hierbij is dat je de foto’s en filmpjes privé houdt of in een zeer beperkte kring deelt, zoals in een appgroepje.

….. en Facebook of Instagram?
Wil je de foto’s op je socials delen, dan geldt de Privacywet en heb je toestemming nodig van de personen op de foto of filmpjes. Voor zakelijk gebruik, dus voor commerciële doeleinden, geldt altijd de Privacywet.

Camera’s op je eigen terrein
Hoe zit het nu met een camera in en rond een woning? Het is niet verboden om camera’s te plaatsen maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Cameratoezicht door personen valt in principe niet onder de AVG. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) houdt hier dus ook geen toezicht op. Wie een camera ophangt, moet ervoor zorgen dat de camera zo min mogelijk gericht is op de openbare weg of op eigendommen van anderen.

Voor de veiligheid, maar wees voorzichtig
Is een camera wel (deels) gericht op een (deel) van de openbare weg of bijvoorbeeld op de tuin van de buren, dan is de AVG wél van toepassing en houdt de AP dus ook toezicht. Ook al zijn de beelden voor privé gebruik.

De rechtbank Midden-Nederland vond op 12 maart 2019 dat de eigenaar van bedrijfspanden zijn eigendommen mocht beveiligen met camera’s die ook (deels) gericht waren op de openbare weg. De rechtbank vond dat de eigenaar hiertoe een gerechtvaardigd belang had. Het belang van de omwonenden, namelijk hun recht op privacy, werd door de rechtbank dus minder zwaarwegend geacht.

Op mijn website www.vanengellegal.nl kan je meer lezen over cameratoezicht in sportclubs, winkels en horeca. Meer weten over jouw rechten en plichten onder de AVG? Ik kan je daarbij helpen. Neem met mij contact op via info@vanengellegal.nl of bel voor een afspraak:

06 11 24 34 47
Adeny van Engel, franchiseadvocaat

Lees ook: over de Algemene voorwaarden

1 REACTIE

Comments are closed.